Obsah,


Facebook YpuTube Menu

Jadranská kuchyně vás dostane.


Podmenu

Pití

Typickými místními nápoji jsou víno a destiláty z vína, ať už s bylinným výluhem (travarica) anebo čisté (lozovača), společně s likéry z roztodivných ostrovních plodů. Na ostrovech a pobřeží se hodně pije (dobrá) káva.

Víno

K jídlu (nejen k němu a nejen na lodi) se hodí víno, jehož pěstování a výroba má na ostrovech dlouhou tradici. Špičkové víno (vrhunsko vino) je zpravidla drahé, při troše štěstí však můžeme narazit na výborné víno domácí (nepřívlastkové), nejčastěji právě v domácích hospodách a konobách. Zajímavá může být návštěva vinařství (vinarija) nebo vinného sklepa (vinski podrum) spojená s ochutnávkou (improvizovanou nebo organizovanou). Setkáme se i s jednoduchým, vpravdě selským vínem, které si už od starověku vyrábějí ostrované stejným způsobem, převážně pro vlastní spotřebu. Místní vína napříč kvalitativním i cenovým spektrem mají zpravidla výrazný charakter a svébytnou chuť.

Nápoje na lodi

K snídani je k dispozici čaj (zpravidla černý, event. s možností výběru dalších druhů), snídaňová lodní káva a mléko. K hlavním jídlům je vám na našich lodích bezplatně k dispozici točená pitná voda ve džbánech nebo karafách na každém stole.

Na všech našich lodích si můžete objednat následující druhy nápojů, které jsou v prodeji za námi regulované ceny (příklady cen na podzim 2024):

Další nápoje (likéry a kořalky místní i globalizované) a event. další vybraná vína (0,7 l) jsou v lodním baru k dispozici podle výběru majitele/kapitána lodi. Máte-li speciální přání ohledně nápojů (zejména skupiny zvyklé konzumovat specifický druh nápoje ve větším množství), prosím napište své přání do přihlášky.

Ve veřejných prostorách lodi není povolena konzumace nápojů pořízených mimo lodní bar.

Kávová kultura

Zatímco v Česku navzdory zlepšení v posledních letech dobrá káva ještě pořád není pravidlem, v Chorvatsku je to naopak – v kavárně je výjimkou špatná káva. V takovém malém přístavním městečku je zpravidla kaváren víc. Mnohým kololodníkům se posnídaňová pobřežní káva stala společenským rituálem před prvním stoupáním. Kavárny slouží i místním pro setkávání a klábosení. Kávovou kulturu sem přinesli Benátčané a Turci v raném novověku a poté vynález stroje na espresso v sousední Itálii v minulém století. Neobjednávejte ristretto, preso nebo snad (nejhůř) piccolo, dejte si espresso. Anebo capuccino, ale to radši jen dopoledne. Nebo jiné mezinárodní druhy kávy. Zaplatíte zpravidla méně než u nás. Na naší lodi je k snídani k dispozici snídaňová lodní káva, např. po jídle si pak můžete objednat espresso (je-li proud 220V), nikoli však z pořádného pákového kávovaru jako v kavárně – ten by se na loď už nevešel.

Limunada a Jamnica

Chcete se elegantně osvěžit z místních zdrojů a doplnit vitamin C? Na ostrovech a pobřeží dozrávají po většinu roku citróny (limuni), které vám ve většině kaváren vymačkají do vody. Vzniklý nápoj si osladíte sami dle libosti – jmenuje se limunada. Česká limonáda k němu má tedy daleko. Nejznámější chorvatská přírodní minerální voda je Jamnica, jež vícekrát získala ocenění jako nejlepší evropská minerálka. Ptejte se na ni v kavárně, v restauraci i na naší lodi.



Obsah,