Jídlo na lodi
Jídlo pro vás připravuje profesionální lodní kuchař. Větším dílem vaří z čerstvých i trvanlivých surovin, které se nalodí zároveň s námi v sobotu. Z části pak ze surovin čerstvých, které pořídí během plavby, například na trhu nebo přímo od sedláků. Ryby často vybírá kuchař přímo od rybářů po jejich návratu z nočního lovu.
Maso i ryby
Během vašeho týdne na lodi je podíl hlavních jídel masitých a rybích ca 4 : 3. Na lodi je podáváno jednotné menu všem účastníkům zároveň. Držíte-li dietu nebo nejíte ryby (anebo naopak nejíte maso), napište prosím svoje přání už do přihlášky – kuchaře na něj připravíme dopředu. Bude-li to možné, jídlo vám pak přizpůsobí. Lodní kuchyňka je malá a možnosti variability omezené, kuchař se musí soustředit především na kvalitu pokrmu servírovaného většině účastníků. Proto není možno vyjít vstříc individuálním přáním na úpravu jídel sděleným později než při přihlášení.
Kololodní polopenze
Na Jadranu je v této podobě vynálezem GEOTOURu. Místní stravovací zvyklosti a možnosti lodní kuchyně jsou kombinovány s nutností zvýšeného přísunu energie při programu KOLOLOĎ, kdy není oběd na lodi. Je to vlastně zesílená polopenze:
- Snídaně tak má dva chody – kontinentální základ (máslo, džem nebo med, sýr nebo paštika, případně vejce na tvrdo) a druhý chod bohatý na energii (např. vejce na různé způsoby, těstovinový salát, džuveč, rizoto, párečky apod.), případně může být místo druhého chodu bohatší výběr krájených uzenin, sýra a zeleniny. Dále je k dispozici müsli a mléko i jogurt. Během snídaně si můžete namazat chléb na cestu.
- K večeři je polévka nebo předkrm, salát, hlavní jídlo (zpravidla masité nebo rybí) a zákrm nebo ovoce.
Ke snídani i k večeři je k dispozici chléb v neomezeném množství, zpravidla tradiční bílý, čerstvý, křupavý.
Plná penze
- Snídaně ač na moři, tak je kontinentální: máslo, džem nebo med, sýr nebo paštika, případně vejce na tvrdo, event. krájený salám.
- Oběd je jednoduchý, zpravidla jednochodový – těstoviny na různé způsoby, hustá masitá polévka, luštěniny s uzeninou apod.
- K večeři je polévka nebo předkrm, salát, hlavní jídlo (zpravidla masité nebo rybí) a zákrm nebo ovoce.
Ke snídani, k obědu i k večeři je k dispozici chléb v neomezeném množství, zpravidla tradiční bílý, čerstvý, křupavý.