Obsah,


Facebook YpuTube Menu

Jadranská kuchyně vás dostane.


Podmenu

Jídlo a pití

Poznávání místních kulinářských i nápojových specialit k cestování patří. Těší nás přiznání některých z vás, že dobré jídlo je jedním z důvodů, proč s námi plujete každý rok znovu.

Jídlo nejen k nasycení

Profesionální lodní kuchaři vám připraví jídla podle starých chorvatských receptů i pokrmy současné, které ve své kombinaci vznikly teprve nedávno. I na pevné zemi – tedy na ostrovech – budete mít příležitost ochutnat domácí speciality v typických místních podnicích, které vám doporučíme anebo které objevíte sami. V každém případě to budou často jídla z místních čerstvých surovin, připravená zdravým způsobem.

Konoby, domácí hospody, restaurace

V pobřežních sídlech a občas i jinde najdete (zpravidla ve starých kamenných domech) rázovité konoby, ve kterých si můžete objednat místní speciality. Zvláštností jsou podniky typu seosko domačinstvo, event. obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG (volně překládáme jako domácí hospody), v nichž ostrovní selské rodiny nabízejí jídla připravená z tradičních surovin, původem výhradně z vlastního hospodářství anebo vlastnoručně ulovené (ryby). K rozvoji mnohých těchto podniků jsme významně přispěli (našimi častými návštěvami).

Pršut i sir

Sušená šunka, tzv. pršut, zraje několik měsíců. Podává se jemně nakrájený, elegantně rozložený, v Dalmácii nejčastěji doplněný tvrdým, „starým“, aromatickým sýrem.

Plody moře

Samostatnou kapitolou jsou mořští mlži a hlavonožci – slávky a další mušle, olihně a sépie. Ústřice se pěstují nejvíce v mělkém Malostonském zálivu při severovýchodním pobřeží poloostrova Pelješac. Tam je také nejlépe je ochutnat, ať už v restauraci anebo v ústřičném bufetu.

Cesta ke skvělým chutím

Kuchyně chorvatského Jadranu, tedy zejména dalmatská, je známa svým zdravým, vyváženým složením. Často využívá zeleniny (i druhů u nás nepoužívaných), ryb, plodů moře, olivového oleje, zajímavé jsou i různé úpravy telecího nebo mladého hovězího masa a příloh (např. blitva = mangold, zpravidla míchaný s bramborami). Ostrovní byliny a koření pak jídlům dodají nezaměnitelnou příchuť. Dalmatská kuchyně je otevřena i jiným vlivům, během minulých staletí si vzala to dobré i ze svého okolí (někdy se zvláštními jazykovými souvislostmi), ale i naopak ovlivnila třeba kuchyni italskou:

Jídlo na naší lodi
Pití

 



Obsah,